Lieve hulpverleners, zorg goed voor jezelf!

door | 17 september 2022 | vriendelijkheid

"Heel graag ondersteun ik de mensen die met mensen werken."

Hoe zorg je ervoor als hulpverlener dat je zelf gezond blijft? Hoe bouw je veerkracht op terwijl emotionele uitputting op de loer ligt? Deze vragen brachten mij bij zen en vervolgens bij mindfulness.

De afgelopen periode merk ik een toename van hulpverleners in mijn praktijk, zowel in de meditatiegroepen als in de privé-sessies. Omdat ik weet hoe belastend het werken in de zorg is steun ik heel graag de mensen die met mensen werken; de psychologen, fysiotherapeuten, coaches, artsen en vooral mindfulnesstrainers.

Mede daardoor heb ik mij extra verdiept in Mindfulness Based Intervisie en Supervisie volgens de methodiek van Evans en Crane uit Engeland. In het verlengde daarvan heb ik over dit onderwerp een workshop gegeven op de ledendag van de beroepsvereniging van mindfulnesstrainers, de VMBN. En ondertussen geef ik supervisie aan mindfulnesstrainers in opleiding via het Internationaal Instituut voor mindfulnesstrainers ‘ImA’ in Frankrijk, Polen en Japan.

Dit zijn ontwikkelingen waar ik blij mee ben en die mij aan het hart gaan.
Zo trof mijn oog een interessant artikel over professionele zelfzorg voor psychische hulpverleners in het zomernummer van het blad voor psychologen, de Psycholoog. Het blijkt voor veel hulpverleners gemakkelijker om vriendelijk voor anderen te zijn dan voor zichzelf.  Eén van de redenen waarom ik ben gaan mediteren was om zelf gezond te blijven en de balans te bewaken tussen aandacht voor anderen en aandacht voor mezelf. Graag geef ik mijn kennis en ervaringen door.

Ondersteuning voor een lichaamsgerichte, meditatieve benadering is ook in de wetenschap te vinden. Uit onderzoek blijkt dat mindfulness training burnout klachten vermindert en het welbevinden verbetert onder hulpverleners werkzaam in een Universitair Medisch Centrum, zoals verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers en artsen (Goodman & Schorling, 2012). En in Australie bleek dat door mindfulness training burnout onder psychologen voorkomen zou kunnen worden (Di Benetto & Swadling, 2014). In diverse universitaire ziekenhuizen in de Verenigde Staten is mindfulness inmiddels onderdeel van de basisopleiding voor artsen geworden.

Voel je je aangesproken om beter voor jezelf te zorgen, wellicht vanuit een burnout situatie, werk je professioneel met mensen en spreekt mijn holistische, complementaire benadering je aan, kom eens langs voor een persoonlijke kennismaking.

Op vrijdag 30 september start ik met de training ‘Leven in Vriendelijkheid’, van harte aanbevolen voor hulpverleners!

Bron

Professionele zelfzorg voor hulpverleners. Patrick Adrichem, de psycholoog, juli-aug 2022.
Op vrijdag 30 september start ik met de training 'Leven in Vriendelijkheid', van harte aanbevolen voor hulpverleners!

Deel dit bericht

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde blogposts

13 november ‘Dag van de vriendelijkheid’

13 november ‘Dag van de vriendelijkheid’

Onze wereld, de mensen, dieren en planten die erop wonen kunnen wel wat vriendelijkheid gebruiken. Mede hierom is deze zin uit een gedicht van mijn favoriete Japanse dichteres Toyo Shibata is de afgelopen weken dicht bij me. Het idee om aandacht te besteden aan...

Lees meer
Heal the world

Heal the world

Zen gaat over het omarmen van de dubbelheid van het leven en de daarmee gepaard gaande genuanceerde blik. Ik luisterde aandachtig naar ‘Heal the world’ en de tranen liepen over mijn wangen.  

Lees meer