Vriendelijkheid

“De mens is van nature vriendelijk”

Vriendelijkheid is te oefenen, te onderzoeken en te bestuderen. Het opent je hart voor meer harmonie met jezelf, met anderen en de wereld om je heen.

 

Vriendelijkheid is een subtiele kracht die snel over het hoofd wordt gezien. Het pad van vriendelijkheid is simpel, maar niet eenvoudig. Het vraagt enige inspanning en alertheid, maar de beloning is innerlijke vrede, warmte in relaties en meer harmonie in het leven. Mindfulness zonder deze warmte blijft steken bij een koude aandacht- en concentratie oefening. En hoewel vriendelijkheid een impliciet onderdeel van mindfulness is, vind ik het zo belangrijk dat het extra aandacht verdient.

Verbinding

Wanneer we vriendelijkheid diepgaand onderzoeken, bestuderen en beoefenen ontdekken we dat het een diep en blijvend begrijpen omvat van hoe verbonden we met elkaar zijn. Vriendelijkheid verwijst zo rechtstreeks naar de essentie en naar de zin van het leven, namelijk hoe verbonden we zijn met al het leven op aarde.

De mens is een kuddedier, ons overleven en ons welbevinden hangt af van het contact met anderen, van bij een groep te horen. We zijn gezonder wanneer we open zijn naar anderen, zorgzaam en begripvol. Dit betekent dat we van nature vriendelijk zijn.

De noodzaak van de medemens toont zich wanneer we lijden: ziek zijn, pijn hebben, eenzaam zijn, ongelukkig voelen. Dan hebben we anderen nodig. Vriendelijkheid is dan niet alleen een bindmiddel, het kan ook een helende werking hebben in het draaglijk maken van het lijden of zelfs verminderen.

Kompas

Vriendelijkheid biedt ons een kompas om op te varen om niet alleen ons individuele leven, maar ook dat van ons gezin, gemeenschap en de wereld naar harmonie te leiden. We kunnen bewust kiezen voor een manier van leven waarin vriendelijkheid de leidraad is.

“We worden niet geboren met de bedoeling om problemen te veroorzaken en anderen pijn te doen.” – Dalai Lama

Innerlijke criticus

Vriendelijk zijn is niet altijd even gemakkelijk. Onze ‘innerlijke criticus’ kan ons behoorlijk in de weg zitten waardoor we niet zo vriendelijk zijn voor onszelf. En temidden van boosheid, jaloezie, hebzucht,     oneerlijkheid of stress lijkt vriendelijkheid ineens ver weg. Een vriendelijke houding kan dan veel energie schelen die we anders zouden stoppen in ons zorgen maken, wantrouwen, manipuleren, wrok of boosheid.

Vriendelijkheid ontwikkelen

De Boeddhistische leer biedt een handleiding en oefenpraktijk om vriendelijkheid te cultiveren: de vier levensvrienden. Deze positieve kwaliteiten van het hart zijn vriendelijkheid, barmhartigheid, vreugde en veerkracht. Het ontwikkelen van onze relatie met deze levensvrienden begint met vriendelijkheid.

  • Hoe ontwikkel je dan een vriendelijke houding te midden van de uitdagingen van deze tijd?
  • Wat is de waarde van vriendelijkheid?
  • Is er wetenschappelijk onderzoek dat ons kan steunen in een vriendelijker levenshouding?
  • Welke oefeningen bestaan er om vriendelijkheid te trainen?
  • Welke andere kwaliteiten hangen samen met vriendelijkheid?

 

Cursus leven in vriendelijkheid

René ontwikkelde een praktische cursus Leven in vriendelijkheid waarin naast vriendelijkheid zeven andere kwaliteiten worden beoefend en bestudeerd.

 

Cursus Leven in vriendelijkheid

Deze cursus is praktisch van opzet en bestaat uit 8 wekelijkse sessies waarin iedere keer een kwaliteit van vriendelijkheid centraal staat.

Bijdrage:

240,00

Gerelateerde blogposts

13 november ‘Dag van de vriendelijkheid’

13 november ‘Dag van de vriendelijkheid’

Onze wereld, de mensen, dieren en planten die erop wonen kunnen wel wat vriendelijkheid gebruiken. Mede hierom is deze zin uit een gedicht van mijn favoriete Japanse dichteres Toyo Shibata is de afgelopen weken dicht bij me. Het idee om aandacht te besteden aan...

Lees meer
Lieve hulpverleners, zorg goed voor jezelf!

Lieve hulpverleners, zorg goed voor jezelf!

De afgelopen periode merk ik een toename van hulpverleners in mijn praktijk, zowel in de meditatiegroepen als in de privé-sessies. Omdat ik weet hoe belastend het werken in de zorg is steun ik heel graag de mensen die met mensen werken; de psychologen,...

Lees meer
Heal the world

Heal the world

Zen gaat over het omarmen van de dubbelheid van het leven en de daarmee gepaard gaande genuanceerde blik. Ik luisterde aandachtig naar ‘Heal the world’ en de tranen liepen over mijn wangen.  

Lees meer