Boeddhistische psychologie

“Boeddhistische psychologie is de samensmelting van kennis van, inzichten door en ervaringen met westerse psychologie en oosters boeddhisme”

Boeddhistische psychologie vormt het hart van mijn praktijk. Het heeft mij gevormd als mens èn als professional.

Ik voel mij thuis in het verbinden van inzichten uit diverse richtingen, in het verbinden van hoofd, hart en lijf, in het verbinden van theoretische kennis met praktische toepassingen en in het verbinden van mensen met zichzelf, met anderen en de wereld om zich heen.

Door te verbinden ontstaat heelheid, het weer heel maken, heling van binnenuit die naar buiten uitstraalt.

Naast het gesprek in aandacht en een luisterend oor, bestaat een sessie vaak ook uit specifieke geleide meditaties, lichaamswerk en oefeningen/schrijfopdrachten voor thuis.

In een eerste kennismakingsgesprek kunnen we bekijken of en hoe we de prive-sessies kunnen invullen. Een paar mogelijkheden:

Zelfzorgtrajecten voor professionals
Vanuit mijn achtergrond als fysiotherapeut, werkend in een medische wereld, heb ik veel affiniteit en ervaring met de zorgverleners die ook ‘gewoon’ mensen zijn. Gelukkig weten de fysiotherapeuten, psychologen, artsen en andere hulpverleners mij steeds meer te vinden voor persoonlijke begeleiding. Dit kan bijvoorbeeld door een persoonlijk ontwikkelingstraject gebaseerd op levensdomeinen en kwaliteiten, eventueel in combinatie met MBSR basistraining.

Arbeidsintegratietrajecten bij stress/overspannenheid en burnout.
Mijn ervaringen in eerdere banen in de wereld van de arbeidsintegratie komen hier goed van pas. Te denken valt aan een combinatie van MBSR basistraining met 5 of 10 privé-sessies. Begeleiding op maat bij stapsgewijs opbouwende werkhervatting speelt een belangrijke rol in dit proces.

Persoonlijk ontwikkelingstraject (8 sessies)
Uitgaande van ontwikkelingsmodellen van o.a. Maslow en Chakrapsychologie besteden we aandacht aan levensdomeinen zoals werk, hobby, privé vanuit ontwikkelingsgebieden als veiligheid, creativiteit en zelfexpressie.

 

Kennismakingsgesprek Boeddhistische psychologie

In een kennismakingsgesprek onderzoeken wij gezamenlijk wat voor soort begeleiding passend zou kunnen zijn voor de vragen waar je mee zit.

Bijdrage:

35,00

Privé-sessies

Een combinatie van mindfulness en psychologie; met een aandachtig luisterend oor, met lichaams- en ademoefeningen, met specifieke meditaties en zelfstudie opdrachten.

Bijdrage:

90,00435,00

Zen sangha

Op vrijdagochtend doen we een zenboeddhistisch ritueel met sutra’s (boeddhistische teksten), rituele handelingen als buigen en een wierookceremonie, en zazen (zitten in stilte).

Bijdrage:

150,00

Praktische zaken

Ik ben aangesloten bij de VMBN en gecertificeerd mindfulnesstrainer (categorie 1). Hierdoor kom ik in aanmerking voor (gedeeltelijke) vergoeding van de training uit de aanvullende verzekering van o.a. VGZ, Univé, IZA.

Bekijk hier het profiel van René op VMBN.

Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek om te onderzoeken of het iets voor je is.

Gerelateerde blogposts

Toewijding aan een gezamelijk pad

Toewijding aan een gezamelijk pad

Wandelen op het spirituele pad zonder toewijding en vriendelijkheid is als ongekookt, koud eten. Het wordt met grote moeite verwerkt. Toewijding is als het vuur dat het eten verwarmd, het vuur dat ons motiveert en energie geeft. En net zoals eten in goed gezelschap...

Lees meer
Het dharmawiel

Het dharmawiel

De dharma vormt het hart van de boeddhistische leer. Het wordt symbolisch weergegeven in de vorm van een wiel met acht spaken.

Lees meer
Mediteren voor de wereld

Mediteren voor de wereld

Hisamatus’s gelofte aan de mensheid is een prachtige inspiratiebron voor een betere wereld. Iedere vrijdagochtend spreken wij deze gelofte hardop uit tijdens onze wekelijkse zengroep.

Lees meer