Ondanks de dagelijkse stroom berichten over ongelukken, wreedheden en geweld gebeuren er ook miljoenen vriendelijke daden die het nieuws helaas niet halen. Vriendelijkheid is geen luxe of zwakheid, het is noodzakelijk. We zijn gezonder wanneer we open zijn naar anderen, zorgzaam en begripvol. Dit betekent dat we van nature vriendelijk zijn. De mens is een kuddedier, ons overleven en ons welbevinden hangen af van het contact met anderen, van bij een groep te horen. De noodzaak van de medemens toont zich wanneer we lijden: ziek zijn, pijn hebben, eenzaam zijn, ongelukkig voelen. Dan hebben we anderen nodig. Vriendelijkheid is het bindmiddel.
“We worden niet geboren met de bedoeling om problemen te veroorzaken en anderen pijn te doen.”
Dalai Lama
Vriendelijkheid als bewuste keuze
Vriendelijk zijn is een bewuste keuze voor een manier van leven waarin vriendelijkheid als intentie de leidraad is. Een vriendelijke houding scheelt veel energie die we anders zouden stoppen in ons zorgen maken, wantrouwen, manipuleren, wrok of boosheid.
Vriendelijk zijn is niet altijd even gemakkelijk. Onze ‘innerlijke criticus’ kan ons behoorlijk in de weg zitten waardoor we niet zo vriendelijk zijn voor onszelf. En omringt door boosheid, oneerlijkheid en stress lijkt vriendelijkheid ineens ver weg.
* Hoe ontwikkel je dan een vriendelijke houding te midden van de uitdagingen van deze tijd?
* Wat is de waarde van vriendelijkheid?
* Is er wetenschappelijk onderzoekt ons kan steunen in een vriendelijker levenshouding?
* Bestaan er oefeningen om vriendelijkheid te trainen?
* Welke kwaliteiten bepalen vriendelijkheid?
Cursus ‘Leven in Vriendelijkheid’ (link)