De stilte in een retraite

door | 5 mei 2023 | mindfulness

"Leven en dood, onlosmakelijk verbonden in stilte."

Al vanaf mijn geboorte speelt de stilte een belangrijke rol in mijn leven. Ik ben geboren op 4 mei.

Al vanaf mijn geboorte speelt de stilte een belangrijke rol in mijn leven. Ik ben geboren op 4 mei. De stilte kwam zo volledig onbewust mijn leven binnen. Waarom stil zijn op een feestelijke gebeurtenis als mijn verjaardag? De spanning die daarmee gepaard ging bij mijn ouders en grootouders voelde ik wel, maar begreep ik niet. Later begreep ik dat dit met de oorlog te maken had, en niets met mijn verjaardag. Ik denk dat hier mijn dualistische houding ten opzichte van feestjes vandaan komt en mijn aarzeling, ieder jaar weer, om mijn verjaardag te vieren. Ik krijg pas na 20.00 uur, na de 2 minuten landelijke stilte, een feestelijk verjaardagsgevoel.

En zo werd voor mij mijn verjaardag een dag om ook bij de dood stil te staan. Leven en dood, onlosmakelijk verbonden in stilte.Naarmate ik ouder werd, begon mijn waardering voor deze 2 minuten stilte te groeien. Ik ging cursussen volgen op het gebied van zelfontwikkeling en zelfexpressie en ontdekte de stilte op een heel andere manier. 

Een stilte die geen onderhuidse spanning van goed-fout of leven-dood met zich meedroeg. Een stilte die helend voelde, onderzoekend, open. Inmiddels geef ik nu zelf meditatiecursussen om ook andere mensen de magie van stilte te kunnen laten ervaren.  Zin om eens met mij de stilte in te gaan?

Ik biedt diverse meditatiegroepen aan, en af en toe een retraite. Een kennismakingsgesprek is een goede start.

 

Bron

Deel dit bericht

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde blogposts

13 november ‘Dag van de vriendelijkheid’

13 november ‘Dag van de vriendelijkheid’

Onze wereld, de mensen, dieren en planten die erop wonen kunnen wel wat vriendelijkheid gebruiken. Mede hierom is deze zin uit een gedicht van mijn favoriete Japanse dichteres Toyo Shibata is de afgelopen weken dicht bij me. Het idee om aandacht te besteden aan...

Lees meer
Lieve hulpverleners, zorg goed voor jezelf!

Lieve hulpverleners, zorg goed voor jezelf!

De afgelopen periode merk ik een toename van hulpverleners in mijn praktijk, zowel in de meditatiegroepen als in de privé-sessies. Omdat ik weet hoe belastend het werken in de zorg is steun ik heel graag de mensen die met mensen werken; de psychologen,...

Lees meer
De vreugde van intervisie

De vreugde van intervisie

In Mindfulness Based Intervisie/supervisie zijn de belangrijkste kenmerken meditatie en mindful dialoog. Het is steunend, vreugdevol en ontwikkelingsgericht op de professional èn op de persoon.

Lees meer
Psychologisch gesprek

Psychologisch gesprek

De effectiviteit van verschillende psychologische behandelmethoden verschilt niet veel. Het vertrouwen van de therapeut in zijn of haar aanpak en de ‘klik’ met de cliënt lijken bepalend.

Lees meer
Heal the world

Heal the world

Zen gaat over het omarmen van de dubbelheid van het leven en de daarmee gepaard gaande genuanceerde blik. Ik luisterde aandachtig naar ‘Heal the world’ en de tranen liepen over mijn wangen.  

Lees meer