Helende geneeskunst

door | 1 november 2021 | gezondheid

""Medicatie en meditatie gaan over helen""

Optimale gezondheid kun je bereiken door bewust te werken aan de balans.

“Jij bent toch ook fysiotherapeut? Mag ik je wat vragen?” En dan volgt er een beschrijving van een lichamelijk probleem waar mijn advies of inzicht wordt gevraagd. Dat overkomt mij regelmatig op een verjaardagsfeestje of na een lezing over mindfulness. “Zeg, een vriend van mij heeft last van …… en dan volgt er een gedragsprobleem of psychische klacht. Jij bent toch psycholoog, wat denk jij hiervan?” of “Jij doet toch aan zen, ben je dan altijd rustig?” Er leven nogal wat vragen bij mensen over gezondheid en meditatie.

Door mijn achtergrond als fysiotherapeut, psycholoog, zenbeoefenaar en mindfulnesstrainer voel ik mij soms een integraal gezondheidscentrum. Ik voel mij dan ook erg thuis in de integrale of holistische geneeskunst. Optimale gezondheid en welzijn is het belangrijkste doel en is te bereiken door een goede balans in het leven. Voor mij levert de meditatieve levensweg essentiële en waardevolle inzichten op over hoe die juiste balans te bewaken en zo nodig te herstellen. De woorden medicijn en meditatie delen immers dezelfde etymologische kern: helen.

Helende geneeskunst

Optimale gezondheid kun je bereiken door bewust te werken aan de balans tussen de lichamelijke, mentale, emotionele, sociale, spirituele en omgevingsaspecten van de menselijke ervaring. Dit leidt naar een dynamisch evenwicht in het volledig aanwezig zijn in je leven. Het creëert een toestand van welzijn, onafhankelijk de aan- of afwezigheid van ziekte.

Ieder mens heeft zijn of haar eigen unieke kwaliteiten, wensen en verlangens, ieder op zijn of haar eigen pad in het leven. Ik kijk naar de gehele mens met een vraag over het leven, over gezondheid, over verkramping, over zichzelf, in het actuele moment.

Helende kracht van liefdevolle vriendelijkheid

Ik geloof in de helende kracht van vriendelijkheid, met waardering voor het leven, de liefde en de strijden die we voeren, met acceptatie vanuit het hier en nu, met open, nieuwsgierige aandacht. Ieder mens heeft van nature genezende krachten in hun lichaam, hart, hoofd en ziel. Het stimuleren, bewust gebruik maken en ondersteunen van deze krachten heeft effect op het helingsproces.

Een leven lang leren

Ik omarm de evolutionaire wetmatigheid van een leven lang leren en je blijven aanpassen aan steeds veranderende omstandigheden. Iedere levensfase kent zijn eigen dynamiek en ontwikkelingsvragen. Ik put uit diverse tradities en dat biedt creatieve, bewuste en intuïtieve keuzemogelijkheden om aan te sluiten bij de unieke, individuele behoeftes en wat op dit moment noodzakelijk is voor het welzijn. Dit houdt samenwerking in met zowel reguliere als complementaire geneeskunde, maar betekent ook dat ik doorga met mijn eigen ontwikkeling. 

Zo heb ik de afgelopen jaren cursussen voetreflexologie, voedingspsychologie en sjamanistische familieopstellingen gedaan en mij intensief verdiept in het thema leven, sterven en dood. Alle levenservaringen zoals geboorte, vreugde, lijden en sterven zijn diepgaande leermogelijkheden voor iedereen.

Dus blijf vragen!

Bron

Nieuwsgierig geworden naar mijn werkwijze? Meld je nu aan voor een kennismakingsgesprek.

Deel dit bericht

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde blogposts

13 november ‘Dag van de vriendelijkheid’

13 november ‘Dag van de vriendelijkheid’

Onze wereld, de mensen, dieren en planten die erop wonen kunnen wel wat vriendelijkheid gebruiken. Mede hierom is deze zin uit een gedicht van mijn favoriete Japanse dichteres Toyo Shibata is de afgelopen weken dicht bij me. Het idee om aandacht te besteden aan...

Lees meer
Lieve hulpverleners, zorg goed voor jezelf!

Lieve hulpverleners, zorg goed voor jezelf!

De afgelopen periode merk ik een toename van hulpverleners in mijn praktijk, zowel in de meditatiegroepen als in de privé-sessies. Omdat ik weet hoe belastend het werken in de zorg is steun ik heel graag de mensen die met mensen werken; de psychologen,...

Lees meer
Psychologisch gesprek

Psychologisch gesprek

De effectiviteit van verschillende psychologische behandelmethoden verschilt niet veel. Het vertrouwen van de therapeut in zijn of haar aanpak en de ‘klik’ met de cliënt lijken bepalend.

Lees meer
Heal the world

Heal the world

Zen gaat over het omarmen van de dubbelheid van het leven en de daarmee gepaard gaande genuanceerde blik. Ik luisterde aandachtig naar ‘Heal the world’ en de tranen liepen over mijn wangen.  

Lees meer