Psychologisch gesprek

door | 4 oktober 2021 | gezondheid, mindfulness

"Een therapeutisch gesprek is als een rituele dans"

De effectiviteit van verschillende psychologische behandelmethoden verschilt niet veel. Het gaat om vertrouwen en de 'klik'.

Onlangs las ik een interessante stelling: ”Psychotherapie is een ritueel dat in plaats is gekomen van kerkelijke rituelen.” Het stond in een recensie die ik las over een boek met de titel ‘het misverstand psychotherapie’, geschreven door Flip Jan van Oenen, arts en systeemtherapeut.

Gezamenlijk onderzoek

Het kerkelijk ritueel wordt door hem gezien als een monoloog waarin antwoord wordt gegeven op collectieve levensvragen. Bij psychotherapie is monoloog vervangen door dialoog en gaat het meer om een gezamenlijk onderzoek, gericht op het vergroten van het vermogen om levensproblemen te verdragen.

Kijk, dat is nu precies wat ik ook beoog met mijn praktijk. Zowel in de meditatiegroepen, als in individuele sessies, onderzoeken we samen de volle breedte van het leven, van vreugde en verdriet en boosheid, van verlangens, machteloosheid en controle. Het gaat mij voornamelijk om bewustwording van de deiningen van het leven en hoe je er constructief mee om kunt gaan. Het boeddhisme inspireert mij hierin enorm.

Effectiviteit psychologische behandelmethoden matig

Psychologie is ook een inspiratiebron voor mij. Van Oenen, zelf systeemtherapeut, onderzocht op wetenschappelijke wijze de effectiviteit van verschillende psychologische behandelmethoden. Zijn conclusie was dat in een periode van 50 jaar geen enkele nieuwe methode het beter doet dan de vorige! Het algemeen oordeel was dat psychotherapie gemiddeld genomen iets oplevert, maar dat effect is matig en het maakt niet uit welke methode er is gevolgd, als de behandelaar er maar in gelooft.

Bijvoorbeeld bij cognitieve gedragstherapie gaat het om een manier van denken en dat helpt een beetje. Bij mindfulness gaat het juist over stoppen met denken en leren om te voelen, en dat blijkt even effectief. Ik geloof heel erg in mindfulness. Wellicht gaat het hier over afstemmen, net als met dansen. Dansen gaat prettiger als de partners goed op elkaar zijn afgestemd.

Leren verdragen

Ook de fysiotherapie komt aan bod in zijn boek. Hij vergelijkt een psychotherapeutische behandeling met de werkwijze bij fysiotherapie. Een fysiotherapeutische behandeling stopt als mensen weer verder kunnen, niet pas als ze klachtenvrij zijn, en dat ze altijd weer terug kunnen komen als het erger wordt. Psychotherapie zou ook zo georganiseerd kunnen worden. Stop met de behandeling als de patiënten hun levensproblemen beter kunnen verdragen en maak duidelijk dat ze altijd weer terug kunnen komen als het niet meer gaat.

Conclusie: De ultieme behandeling zal nooit gevonden kunnen worden omdat het uiteindelijk gaat over afstemming tussen cliënt en therapeut (een ‘klik’), en het vertrouwen van de therapeut in zijn of haar werkwijze.

Bron

Psychotherapie als ritueel. Recensie door Karel Soudijn over ‘Het misverstand psychotherapie’ van Flip Jan van Oenen in De psycholoog, jan. 2020, p. 31.
Nieuwsgierig geworden naar mijn werkwijze? Meld je nu aan voor een kennismakingsgesprek.

Deel dit bericht

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde blogposts

De stilte in een retraite

De stilte in een retraite

Al vanaf mijn geboorte speelt de stilte een belangrijke rol in mijn leven. Ik ben geboren op 4 mei. De stilte kwam zo volledig onbewust mijn leven binnen. Waarom stil zijn op een feestelijke gebeurtenis als mijn verjaardag? De spanning die daarmee gepaard ging bij...

Lees meer
13 november ‘Dag van de vriendelijkheid’

13 november ‘Dag van de vriendelijkheid’

Onze wereld, de mensen, dieren en planten die erop wonen kunnen wel wat vriendelijkheid gebruiken. Mede hierom is deze zin uit een gedicht van mijn favoriete Japanse dichteres Toyo Shibata is de afgelopen weken dicht bij me. Het idee om aandacht te besteden aan...

Lees meer
Lieve hulpverleners, zorg goed voor jezelf!

Lieve hulpverleners, zorg goed voor jezelf!

De afgelopen periode merk ik een toename van hulpverleners in mijn praktijk, zowel in de meditatiegroepen als in de privé-sessies. Omdat ik weet hoe belastend het werken in de zorg is steun ik heel graag de mensen die met mensen werken; de psychologen,...

Lees meer
De vreugde van intervisie

De vreugde van intervisie

In Mindfulness Based Intervisie/supervisie zijn de belangrijkste kenmerken meditatie en mindful dialoog. Het is steunend, vreugdevol en ontwikkelingsgericht op de professional èn op de persoon.

Lees meer
Helende geneeskunst

Helende geneeskunst

Optimale gezondheid kun je bereiken door bewust te werken aan de balans tussen de lichamelijke, mentale, emotionele, sociale, spirituele en omgevingsaspecten van de menselijke ervaring. Dit leidt naar een dynamisch evenwicht in het volledig aanwezig zijn in je leven.

Lees meer
Heal the world

Heal the world

Zen gaat over het omarmen van de dubbelheid van het leven en de daarmee gepaard gaande genuanceerde blik. Ik luisterde aandachtig naar ‘Heal the world’ en de tranen liepen over mijn wangen.  

Lees meer