De vreugde van intervisie

door | 11 april 2022 | mindfulness

"Door deel te nemen aan mijn intervisie groep, voel ik mij gesteund en verbonden"

Mindfulness Based Intervisie, en ook supervisie, zijn steunend en inspirerend voor de professional die met mensen werkt.

In Mindfulness Based Intervisie/supervisie zijn bewustwording, meditatie, vreugde, nieuwsgierigheid en openheid belangrijke kwaliteiten.

De afgelopen maanden heb ik mij betrokken gevoeld, en een steentje bijgedragen, aan de ontwikkeling van intervisie voor mindfulnesstrainers via onze beroepsvereniging de VMBN (Vereniging Mindfulness Based trainers Nederland). Als mindfulnesstrainer, zit je meestal in je eentje voor een groep. Soms vol vertrouwen, soms met wat spanning en onzekerheid omdat er in een vorige sessie iets is gebeurd waarvan je niet helemaal zeker weet of dat goed is gegaan. En soms spreek je in een voorgesprek met iemand waarvan je niet helemaal zeker bent of degene wel of niet in je groep zal passen. Je weet je gesteund door je eigen oefening en door je opleiding als trainer, maar je zit daar dan toch maar alleen.

Steunende collega’s

Hoe fijn en steunend is het dan om te weten dat je een groepje collega’s achter je rug hebt staan die je kennen, die weten wat mindfulness betekent en wat het geven van mindfulnesstraining betekent. Waar je regelmatig mee samenkomt om je ervaringen en ontwikkelingen mee te kunnen delen. Met wie je samen mediteert. Een professionele groep die qua gevoelsniveau zo tussen collega’s en vrienden inzitten. Met wie je samen afspreekt om naar congressen of retraites te gaan, met wie je de ontwikkelingen in het vak kunt bespreken, met wie je kunt lachen en huilen, met wie je je onzekerheden en twijfels kunt delen, maar ook je succesmomenten. En die dat begrijpen.

Kleine en grote sangha

Al jarenlang maak ik deel uit van zo’n groep en merk ik hoe belangrijk deze voeding is om me niet alleen te voelen als ik alleen voor een groep zit. Het voelt als een kleine sangha midden in de grote sangha van mindfulness trainers. We kunnen er terecht met al onze kwetsbaarheid, onzekerheid, vreugde en triomfen. We houden elkaar een liefdevolle spiegel voor en daar groeien we van. De gezelligheid, verbondenheid en het leerzaam delen steunt mij in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. De belangrijkste methodieken zijn meditatie en mindful dialoog (inquiry).

Intervisie is voor mij vanzelfsprekend wanneer je met mensen werkt, evenals supervisie en bijscholing. Dat doe je gewoon vanuit persoonlijke en professionele betrokkenheid bij je vak. Mocht je meer willen weten over hoe je intervisie/supervisie mindful vorm kunt geven, voor jezelf of voor je intervisiegroepje, neem dan gerust contact met mij op.

Bron

Deel dit bericht

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde blogposts

De stilte in een retraite

De stilte in een retraite

Al vanaf mijn geboorte speelt de stilte een belangrijke rol in mijn leven. Ik ben geboren op 4 mei. De stilte kwam zo volledig onbewust mijn leven binnen. Waarom stil zijn op een feestelijke gebeurtenis als mijn verjaardag? De spanning die daarmee gepaard ging bij...

Lees meer
13 november ‘Dag van de vriendelijkheid’

13 november ‘Dag van de vriendelijkheid’

Onze wereld, de mensen, dieren en planten die erop wonen kunnen wel wat vriendelijkheid gebruiken. Mede hierom is deze zin uit een gedicht van mijn favoriete Japanse dichteres Toyo Shibata is de afgelopen weken dicht bij me. Het idee om aandacht te besteden aan...

Lees meer
Lieve hulpverleners, zorg goed voor jezelf!

Lieve hulpverleners, zorg goed voor jezelf!

De afgelopen periode merk ik een toename van hulpverleners in mijn praktijk, zowel in de meditatiegroepen als in de privé-sessies. Omdat ik weet hoe belastend het werken in de zorg is steun ik heel graag de mensen die met mensen werken; de psychologen,...

Lees meer
Psychologisch gesprek

Psychologisch gesprek

De effectiviteit van verschillende psychologische behandelmethoden verschilt niet veel. Het vertrouwen van de therapeut in zijn of haar aanpak en de ‘klik’ met de cliënt lijken bepalend.

Lees meer
Heal the world

Heal the world

Zen gaat over het omarmen van de dubbelheid van het leven en de daarmee gepaard gaande genuanceerde blik. Ik luisterde aandachtig naar ‘Heal the world’ en de tranen liepen over mijn wangen.  

Lees meer