Aandacht in de sport

door | 7 maart 2022 | mindfulness

""Van een gladde vloer kun je niet winnen.""

Over aandacht en concentratie in de sport. En ontspanning niet te vergeten.

Johan Cruijff kende het verschil tussen aandacht en concentratie. Hij omschreef aandacht als open staan met al je zintuigen.

Concentratie, focus krijgen, is de moeder van aandacht. Zo schreef Bettine Vriesekoop in haar wekelijkse sport column in mijn favoriete krant Trouw op 10 februari 2020.

Aandacht, concentratie en ontspanning

Tijdens haar trainingen met het tafeltennisteam van Peking bleek ze volgens haar trainers zo toegewijd dat dit haar in een lange, zware wedstrijd wel eens op zou kunnen breken. Hoe kun je je aandacht de hele wedstrijd erbij houden zonder momenten van ontspanning? Ze heeft het hier over ontspanning in de vorm van brede, open aandacht, van even om je heen kijken en de omgeving in je opnemen. Maar juist die omgeving werkte voor haar verstorend. Iemand die langs liep met een wit T-shirt aan, zodat ze het kleine balletje niet kon zien, een coach van een tegenstander die z’n hand opstak om haar af te leiden, of de after shave van de scheidsrechter wekten haar ergernis op.

Ze had een goede trainer die haar uitlegde dat ze nooit kon winnen van een iets te gladde vloer, een windvlaag op het verkeerde moment of harde muziek uit een luidspreker. Ze moest er juist vrienden mee worden. Onvrede en opwinding, je boos maken zijn het resultaat van gebrek aan zelfwaardering, van te veel ‘vuur’ in je hoofd, zoals de Chinezen zeggen. Vriendelijke, open aandacht, aanwezig zijn bij jezelf en de wereld om je heen, kan het vuur wat verkoeling geven. Dat is mindfulness, en dus niets nieuws en niet iets exclusiefs voor westerse psychologen of topsporters.

En kun je dan met training altijd in die open aandacht blijven, of je concentratie eindeloos laten voortduren? Ze geeft zelf het prachtige boeddhistische antwoord dat alles tijdelijk is. Concentratie gaat open en dicht, net als aandacht, net als ademen.

Bron

Bettine Vriesekoop. Column Trouw, 22 februari 2020
Nieuwsgierig naar het trainen van vriendelijke open aandacht? Doe een mindfulness basiscursus MBSR

Deel dit bericht

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde blogposts

De stilte in een retraite

De stilte in een retraite

Al vanaf mijn geboorte speelt de stilte een belangrijke rol in mijn leven. Ik ben geboren op 4 mei. De stilte kwam zo volledig onbewust mijn leven binnen. Waarom stil zijn op een feestelijke gebeurtenis als mijn verjaardag? De spanning die daarmee gepaard ging bij...

Lees meer
13 november ‘Dag van de vriendelijkheid’

13 november ‘Dag van de vriendelijkheid’

Onze wereld, de mensen, dieren en planten die erop wonen kunnen wel wat vriendelijkheid gebruiken. Mede hierom is deze zin uit een gedicht van mijn favoriete Japanse dichteres Toyo Shibata is de afgelopen weken dicht bij me. Het idee om aandacht te besteden aan...

Lees meer
Lieve hulpverleners, zorg goed voor jezelf!

Lieve hulpverleners, zorg goed voor jezelf!

De afgelopen periode merk ik een toename van hulpverleners in mijn praktijk, zowel in de meditatiegroepen als in de privé-sessies. Omdat ik weet hoe belastend het werken in de zorg is steun ik heel graag de mensen die met mensen werken; de psychologen,...

Lees meer
De vreugde van intervisie

De vreugde van intervisie

In Mindfulness Based Intervisie/supervisie zijn de belangrijkste kenmerken meditatie en mindful dialoog. Het is steunend, vreugdevol en ontwikkelingsgericht op de professional èn op de persoon.

Lees meer
Psychologisch gesprek

Psychologisch gesprek

De effectiviteit van verschillende psychologische behandelmethoden verschilt niet veel. Het vertrouwen van de therapeut in zijn of haar aanpak en de ‘klik’ met de cliënt lijken bepalend.

Lees meer
Heal the world

Heal the world

Zen gaat over het omarmen van de dubbelheid van het leven en de daarmee gepaard gaande genuanceerde blik. Ik luisterde aandachtig naar ‘Heal the world’ en de tranen liepen over mijn wangen.  

Lees meer